Over ons

Ataro Global Food & Spices B.V is a Nederlands bedrijf, gespecialiseerd in het verpakken en distribueren van gemengde specerijen en kooksauzen, benodigd voor de bereiding van West-Afrikaanse gerechten. Daarnaast biedt Ataro West-Afrikaanse kookworkshops, de Recipe-in-a-box (de ingredienten voor een complete maaltijd inclusief recepten) en deelt Atara West-Afrikaanse recepten via website, nieuwsbrief en blog.

Het is onze missie om de West-Afrikaanse keuken te introduceren in Nederland en Europa. Nu nog nauwelijks bekend buiten de kusten van West-Afrika, brengen we deze keuken en haar voordelen voor een gezonde leefstijl graag onder de aandacht van een breder publiek.

De naam Ataro komt oorspronkelijk van Ata Rodo, een Afrikaans habenero pepertje. De meeste West-Afrikaanse specerijenmengsels bevatten peper, maar de gerechten van Nigeria en West-Afrika zijn juist niet heet en pittig… alleen barstensvol smaak!

Oprichter – West-Afrikaans ondernemer als de Ambassadeur van de Smaak

Ebere Akadiri is de geweldige, gepassioneerde en betrokken kampioen van de West-Afrikaanse keuken, een echte ambassdeur van de smaak. Als chefkok, eventplanner en instructeur weet ze iedereen voor zich te winnen met haar enthousiasme voor het voedsel, de kleuren, smaken, cultuur, muziek en dans van haar geboorteland Nigeria. Ze werkt voor de ontwikkeling van de in Nederland verkrijgbare verpakte producten nauw samen met Nederlandse voedingsexperts.

Beginnend in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam, bekeert ze de Nederlanders tot de geweldige smaken van de gezonde West-Afrikaanse keuken… van mond tot mond! Ebere hoopt de smaken en schotels van haar geboortegrond in alle keukens van Nederland en Europa te introduceren.

Het allerleukst vindt ze het om mensen mee te nemen op de geweldige en inspirerende ontdekkingsreis naar de rijke en authentieke smaken van de West-Afrikaanse keuken.

Achtergrond

Ebere's verhaal in haar eigen woorden:

“Ik weet weinig leukers dan het delen van de schoonheid van mijn cultuur, en alle verschillende kruiden en specerijen die zo onderscheidend zijn bij het Nigeriaanse koken. Toen ik een jaar of twaalf was leerde ik koken, toen mijn oudste zusje ziek was en niet kon koken. Zij voedde me op na mijn moeders dood. Ze stond erop dat ik zou koken, maar zonder ervaring en voorbereiding was dat een opdracht die me heel verdrietig maakte. Maar die dag slaagde ik erin een heel redelijk smakend maal op tafel te zetten, met de ingrediënten die we in huis hadden. Zo leerde ik de liefde voor het koken en later organiseerde en kookte ik graag voor feesten. Ik vind het ook heerlijk vrienden uit te nodigen langs te komen voor een maaltijd en goed gezelschap. Ik houd van de manier waarop voedsel mensen samenbrengt en het is een van de redenen waarom ik kookworkshops zo'n goede teambuilding-activiteit vind. Maar hoeveel ik ook van koken houd, ik houd net zoveel van het delen van kennis. Daarom laat ik mensen graag zien hoe je zelf je eigen evenementen en feestjes regelt en ervoor kookt. En ik organiseer graag veranderworkshops: daarmee leren deelnemers het koken, cateringvaardigheden en persoonlijke ontwikkelingsvaardigheden in een fijne en vrolijke omgeving.”

Als beroemd en succesvol caterer en eventplanner in Nigeria was Ebere de oprichter en CEO van Relish Catering and Confectioneries Nigeria, gespecialiseerd in restaurant- en cateringmanagement. Haar bedrijf bediende zowel de Nigeriaanse overheid als internationale bedrijven – waarvan vele in de olieindustrie zoals Schlumberger, Baker Hughes, Saipem en Shell Oil.

Haar Bachelor of Science-graad in de voedingswetenschap en -technologie zorgt voor een gedegen achtergrond bij het bereiden, mengen en hygiënisch verpakken van de specerijen en sauzen van Ataro's Global Food Products

Ebere is afkomstig van het oostelijk deel van Nigeria (Imo) en is getrouwd met Bisi Akadiri uit westelijk Nigeria (Ondo). Ze verhuisden naar Den Haag voor Bisi's werk als ingenieur, en zijn gezegend met vijf kinderen, 3 zonen en 2 dochters.

Ebere houdt enorm van het organiseren van haar populaire West-Afrikaanse en Nigeriaanse kookworkshops. Als gastvrouw deelt ze zo haar passie voor de keuken, muziek, smaken en schoonheid van haar gebooretecultuur met anderen. Daarnaast geniet ze evenzeer van het productie-aspect van haar werk binnen Ataro Global Foods. Zoals ze zelf zegt, geven deze dingen samen haar de kans om…

“Mensen mee te nemen op een ontdekkingsreis naar de goedbewaarde geheimen van de beste exotische smaken van de West-Afrikaanse keuken.”

~Chefkok en kookinstructeur Ebere Akadiri